Unit Seni Bela Diri

Written by ADMIN on . Posted in Uncategorised

 

 

Penyelaras :

 

Prof. Madya Dr. Fauzi bin Hussin

 

 

 

Tel :

 

04 - 928 5537

 

 

 

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

 

LAMAN WEB

 

KARATE DO

SINOPSIS: Kursus ini akan memperkenalkan dan mendedahkan pelajar berkenaan dengan seni mempertahankan diri Karate Do daripada segi teori, teknikal dan praktikal. Pelajar juga akan mempelajari peraturan dalam Karate Do serta penekanan terhadap disiplin diri. Di samping itu juga pelajar akan mempelajari pergerakan asas dan gabungan pergerakan asas dalam Karate Do secara praktikal. 

 

SENI SILAT CEKAK

SINOPSIS: Kursus ini memperkenalkan dan mendedahkan pelajar kepada seni mempertahankan diri iaitu Seni Silat Cekak dari segi teori, teknikal dan praktikal sebagai salah satu cabang budaya asli negara melalui teknik-teknik tangkisan, pukulan dan kuncian yang berpandukan kepada akal fikiran yang sihat serta didikan yang didasarkan kepada nilai-nilai agama dan sahsiah, pelajar dilatih dengan sifat-sifat keberanian, bertanggungjawab dan peribadi mulia. Setiap pelajar perlu hadiri latihan tambahan selama dua (2 ) jam seminggu di bawah aktiviti Persatuan Seni Silat Cekak Malaysia bagi membolehkan pelajar menguasai sepenuhnya mata pelajaran Seni Silat Cekak dan melayakkan diri menduduki ujian Sijil Rendah Seni Silat Cekak Malaysia. 

 

SILAT GAYUNG

SINOPSIS: Kursus ini akan memperkenalkan dan mendedahkan pelajar berkenaan dengan seni mempertahankan diri Seni Silat Gayung Malaysia daripada segi teori, teknikal dan praktikal. Pelajar akan mempelajari peraturan-peraturan dan adat istiadat seni Silat Gayung Malaysia. Pelajar juga akan diberi penekanan terhadap disiplin diri. Di samping itu juga pelajar akan mempelajari pergerakan asas seni silat, pergerakan-pergerakan, elakan-elakan dan juga tangkapan Seni Silat Gayung Malaysia secara praktikal.

 

SILAT OLAHRAGA

SINOPSIS: Kursus ini memperkenalkan dan mendedahkan kepada para pelajar berkenaan dengan seni silat dari segi teori, teknikal dan praktikal. Pelajar akan mempelajari latar belakang, peraturan-peraturan dan tradisi pencak silat. Pelajar juga akan diberi penekanan terhadap disiplin diri. Di samping itu juga pelajar akan mempelajari pergerakan asas seni silat dan pergerakan-pergerakan gabungan asas pencak silat secara praktikal. 

 

TEA KWON DO

SINOPSIS: Kursus ini memperkenalkan dan mendedahkan pelajar berkenaan dengan seni bela diri Tae Kwon Do WTF daripada segi teori, teknikal dan praktikal. Pelajar akan mempelajari peraturan-peraturan dan tradisi Tae Kwon Do WTF. Pelajar juga akan memberi penekanan terhadap disiplin diri. Di samping itu juga akan mempelajari pergerakan asas seni silat dan pergerakan-pergerakan gabungan asas Tae Kwon Do WTF secara praktikal.