Unit Kemahiran Hidup

Written by ADMIN on . Posted in Uncategorised

 

 

 

Penyelaras :

 

Dr. Mohamad Shukri Bin Abdul Hamid

 

 

 

Tel :

 

04 - 928 6315

 

 

 

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

 

LAMAN WEB

                                                                  

KELANA SISWA

SINOPSIS: Kursus ini akan membincangkan sejarah pergerakan dan penubuhan badan pengakap dan kelana siswa, sejarah dan pentadbiran serta struktur organisasi pergerakan pengakap Malaysia. Undang-undang dan Persetiaan Pengakap, Kawad dan Sistem berpatrol, Lencana-lencana pengakap, ikatan dan simpulan serta asas perkhemahan.

 

KEMBARA

SINOPSIS: Kursus ini akan mendedahkan pelajar kepada asas ilmu kemahiran hidup dari segi teori dan praktikal bagi membentuk kualiti sikap dan keazaman yang positif. Latihan jalan lasak secara berkumpulan akan mengajak para pelajar untuk membuat perubahan dan menerimanya sebagai suatu tapak pembinaan asas di dalam diri mereka ke arah pencapaian matlamat sebenar.

 

 KOR MEKANIK

SINOPSIS: Kursus ini menekankan aspek kerohanian, fizikal dan mental, amalan keselamatan kerja serta penggunaan peralatan dengan betul dan selamat. Memperkenalkan Sistem Komponen Enjin Dua (2) Lejang dan Empat (4) Lejang. Penyangga Enjin, Inlet, Ekzos, Pelinciran, Jenis-jenis Bahan Api, Pam dan Karburator. Memperkenalkan penggunaan peralatan tangan dan keselamatan, membuat carta jadual servis, senggaraan dan cara-cara kerja mengikut urutan yang betul.